Pil til høyre ikonVis alle arrangement

"Den latente byen": "Virtual Ritual" av Jan Mocek

BEK - Bergen senter for elektronisk kunst
Kategorier:
  • Kultur
  • Kunnskap

"Virtual Ritual" (2019) av Jan Mocek
Video-opptak av performance/forestilling, 70 min.

Virtual Ritual vil strømmes fra Bergen Kjøtt Bergen Kjøtt på YouTube og Facebook, lenke publiseres på bek.no og på Facebook-eventet i forkant av arrangementstart lørdag 14. november kl. 18.00. Merk at visningen kun strømmes direkte, de vil med andre ord ikke være tilgjengelig i opptak senere. Bli med oss når det skjer!

"Virtual Ritual" tar oss med på en reise gjennom byene som er laget i nettbaserte dataspill, og som danner et slags parallelt univers til vår daglige virkelighet. Disse virtuelle rommene tilbyr spillerne uendelige muligheter for å nyte livet uten begrensninger fra den virkelige verden. Men alle spill har sine egne regler. I Virtual Ritual vil et panel av spilleksperter analysere den digitale byen fra sine forskjellige perspektiver, og avsløre de skjulte mekanismene, prototypene og ritualene som legger føringer for den tilsynelatende frie verden i nettbaserte dataspill. Kunstnerne ble dessverre forhindret fra å komme på grunn av Covid-19 og økt smittetrykk i europa. Forestillingen vil derfor vises i et opptak, strømmet fra Bergen Kjøtt lørdag 14. november.

Virtual Ritual er støttet av det Tsjekkiske kulturdepartementet.
Foto: Michal Hancovsky og Adela Vosickova.

Jan Mocek (f.1986 i Turnov) sine prosjekter ligger i grenselandet mellom teater og billedkunst. I hans performancer trekker han fram aktuelle tematikker i all sin kompleksitet og ambivalens. Samtidig tilbyr han publikum en følelsesmessig ladet atmosfære og sterke sanselige opplevelser. The Radiant Cities (2016), Shadow Meadow (2017), Fatherland (2018) og Virtual Ritual (2019) er hans siste performancer, som er presentert internasjonalt ved festivaler som Fast Forward, Dresden, Use the City, Košice, Submerge Festival, Bristol og 4+4 Days in Motion, Prague.


Den latente byen viser kunstneriske produksjoner som tar for seg byens skjulte historier. Her møtes latent infrastruktur, skjulte historier, digital tilstedeværelse og spørsmål rundt makt og demokrati knyttet til dagens og fremtidens by. Alt sett gjennom et kunstnerisk perspektiv. Den latente byen er byen som venter, den som er i ferd med å folde seg ut, byen vi skaper i fellesskap.

Noen av produksjonene er bestilt av og utviklet for BEK, mens andre vises på nytt eller blir presentert i nye formater. Et videoprogram vil vises gjennom hele utstillingsperioden, og det vil være et omfattende program av samtaler og performancer. Les mer om prosjektet og programmet her: https://bek.no/den-latente-byen/


Den latente byen sammenfaller med feiringen av BEKs 20 års jubileum i 2020 som ressurssenter, springbrett for og premissleverandør innen kunst- og teknologifeltet. I løpet av året aktualiserer vi historien vår ved å vise kunstprosjekt fra arkivet og se på teknologiutviklingen gjennom de siste 20 årene i et samtidig og samfunnsmessig perspektiv. Til Den latente byen har vi bestilt nye kunstverk og tekster, med støtte fra Kulturrådet, Bergen kommune og Fritt Ord.

Den latente byen er det avsluttende prosjektet for Future DiverCities, et fire år langt EU-samarbeid støttet under Creative Europe-programmet. Prosjektet har utforsket nye måter å samarbeide på og har fokusert på kunstnerisk produksjon for å undersøke den fremtidige byen. Se Future DiverCities for mer info. BEK er støttet av Kulturrådet, Bergen kommune og Vestland fylkeskommune.

Den latente byen gjennomføres ved Bergen Kjøtt som har støtte fra Bergen Kunsthall, Bergen kommune, Kulturrom, Arena Akustikk og BN Visuals.

Bergen Kjøtt og BEK tar situasjonen med covid-19 pandemien på største alvor. Programmet følger gjeldende retningslinjer. Arrangementer vil strømmes, og kunstprosjekter vil være tilgjengelig digitalt på bek.no på grunn av gjeldende restriksjoner relatert til covid-19 for arrangementer i Bergen.

Vil du vite mer? Sjekk arrangørens nettside: BEK - Bergen senter for elektronisk kunst